čtvrtek 12. února 2015

Body Care

Jedna moje milá čtenářka Eva B., by si ráda přečetla o tom, jak pečuji o své tělo. Doufám, že ji příliš nezklamu, protože článek není příliš poutavý. Řídím se pořekadlem "všeho s mírou." - nic se nemá přehánět (kromě množství bot :-)

Jídlo
Nejprve začnu tím, co jím. Snídaně ve všední dny jsou stále stejné, ale užívám si je, protože je mohu vypít. Nerada po ránu jím (kromě dvou lžiček semínek zlatého lnu). Chystám si koktejl z ovesných vloček, zeleného ječmene, banánu, bílého jogurtu Hollandia a přidávám maliny nebo směs lesního ovoce nebo jahody a čerstvě vymačkaný džus z pomeranče nebo grepu. Někdy popíjím v koupelně při líčení nebo to narychlo vypiju. K svačince si dávám nakrájené jablko nebo jiné ovoce.

K obědu si nejraději vařím eintopf, tedy takovou hustou polévku, ve které jsou luštěniny, obiloviny, zelenina a někdy i maso. V létě mám ráda salát a sendvič. Ke svačině mám ráda pomazánky s kaiserkou a kouskem zeleniny, někdy si dám celozrnný máslový croissant nebo jen ořechovou tyčinku. O víkendu si moc ráda dám bábovku, kterou peče můj manžel. Místo kakaa používá Nutellu a tomu já neodolám.

K večeři připravuji rajčatový krůtí guláš, lososa s rýží a brokolicí, pečené krůtí maso, ale i sekanou nebo hovězí plátky, případně pečené kuře, tortilly s kuřecím řízkem...spíše taková ta oblíbená "dětská jídla."  Kávu si dávám jednu za den a to černou bez cukru. Miluju Lipton s citronem a medem a také sushi, které občas připravím. Tohle je můj trochu nudný jídelníček ve zkratce. 

Pohyb
S pohybem to se mnou moc slavné není. Již jsem psala, že kvůli zdraví moc nesportuji. Cvičím pilates a docela se snažím neustále správně "pozicovat" během dne při běžných činnostech. V obýváku mám rotoped a překvapivě neslouží jako věšák, ale denně na něm pár minutek šlapu. Asi je to celkem k ničemu, jen k protažení nohou, ale i to se počítá. Ráda jezdím na kole hlavně v létě a také plavu. Hodně ráda jezdím všude autem, protože mohu mít věci v autě a nenosit je s sebou. V MHD v zimě okamžitě něco chytím a cítím se někdy zvláštně v mém elegantním oblečení a zejména v kloboucích. Dostatečně a ráda spím a to považuji za důležité.

Tělová kosmetická péče
Vanu si dopřávám tak jednou do roka. Při sprchování nejčastěji používám Cutis Help sprchový gel a někdy pivoňkový L'Occitane a po se momentálně mažu máslíčky od Alverde z vánoční limitky nebo kokosovým olejem. Hodně dlouho jsem nepoužila peeling a ani žádný gel na celulitidu. Vlastně mám v koupelně jaksi prázdno. Na ruce používám heřmánkový krém. Čím víc pročítám kosmetické blogy, tím méně toho kupuji. Zvláštní, že? No nějak to na mne mělo zcela opačný efekt. Vždy se ale nadchnu a chci si to v ten daný okamžik koupit, ale pak zapomenu, co to vlastně bylo.

Doufám, že má péče/nepéče nebyla pro vás zklamáním. Napiště mi, co děláte vy v rámci péče o tělo! Děkuji!



----------------------------------------------------------------------------------
One of my lovely readers Ms. Eva B. would like to read an article about my body care. I hope it won't be too dissapointing because it may be quite boring and simple. First of all I follow the rule not to do things to the extreme (except having many shoes :-)

Food
First, let me start with what I eat. Every morning I prepared myself a smoothie made of oat flakes, green wheat, banana, white yoghurt and some berries and I add freshly squeezed juice. I like it because I can drink it. I drink it slowly during my make up routine or quickly on the go. During the morning I have an apple or a different fruit. 
For lunch I enjoy thick soup containing vegetables, legumes, cereals and sometimes meet. During the summer I like salads and sandwiches. For the afternoon snack I like healthy spreads on bread with vegetables or just nuts. During the weekend I enjoy a cake which my husbands prepares. I can't resist Nutella which is part of the recipe. 

I prepared various typical Czech and mostly meals which children enjoy such as roasted turkey, salmon, meatloaf or fried chicken. I like a cup of black coffee, no sugar once a day. I love Lipton tea with honey and lemon, also sushi which I sometimes prepare. These are my a bit boring eating habits.

Physical activity
I don't do much sports mainly because of my health. I only do pilates and try to "move" correctly throughout the day. I have an exercise bike in the living room which I suprisingly use every day for a few minutes. It's not much but it counts. I enjoy riding a bicykle in the summer. I love to drive my car everywhere because I don''t have to carry things. In public transportation, I always catch cold and don't feel comfy in my elegant outfits and mainly hats. I love to sleep and I consider it very important.

Body Cosmetic Care
I enjoy taking a bath only once a year. I prefer taking a shower and I like Cutis Help shower gel or L'Occitanne peony shower gel and then I apply Alverde body butters or use coconut oil. I haven't used any peeling or anti/cellulite gel for quite long. I somehow don't have many products. I use camomille hand cream. The more I read blogs the less I buy stuff. Isn't that strange. It had an opposite effect on me. I always like the stuff at the moment but then I forget what it was.

28 komentářů:

  1. Martinko, myslím, že Tvoje péče je úplně pohodová, vůbec jsi mě nezklamala :-), s jídlem se hodně shodneme, já taky nejraději snídani piju, ale ne vždy se mi to daří :-), ovšem nutelu do bábovky místo čokolády? Tvůj muž je génius, to musím vyzkoušet :-D S těmi blogy, ač blogerka už i já jsem se dostala do fáze, kdy toho kupuju čím dál míň, raději vrazím peníze do jednoho parfému :-) anebo do zážitku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nápad s Nutellou je samozřejmě opět z nouze ctnost. Nebylo doma kakao... děkuji za milý komentář!

      Vymazat
  2. Interesting Post! Love also Soup at the Winter Time :)

    kisses <3

    OdpovědětVymazat
  3. Já se snažím hlavně zdravě jíst, dostatečně spát a cvičit, myslím, že to je základ :) Z tělové péče teď používám hlavně hutnější tělová másla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to základ života :-) Ach to cvičení, to bych měla víc.

      Vymazat
  4. Marti, krásný článek, děkuji:-)) já ráno potřebuji tedy spíše "tuhou" stravu, ale jinak smoothie miluju.. a co se týče péče o pleť, také to mám tak, že čím více recenzí čtu, tím méně nakupuju:-)) krásný den přeji, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Musela jsem ten článek už pro tebe napsat, Evi. Děkuji moc za tu inspiraci k článku a komentář.

      Vymazat
  5. Dobrý den Martino, opět jednou za čas jsem zabrousila na váš blog a jako vždy jsem se opět nezklamala.....jsem starší než vy, lehce přes padesát.Každý den chodím do zaměstnání, ve volném čase sportuji a věnuji se psovi(turistika nejlépe v přírodě), ráda čtu,sleduji filmy, různé kulturní akce a díky životu se dvěma dospělými dětmi jsem myslím i dostatečně aktivní a nemám čas stárnout a buchtovatět.Vždycky když si ale přečtu, jak trávíte dny, jaké jsou vaše zájmy, přemýšlím, jestli žijeme na stejné planetě.....pokaždé jsem ráda, že nejste a doufám ani nebudete moje šéfová. Protože to asi někdy v budoucnu budete chtít, vést nějaký pracovní kolektiv(s vaším vzděláním) . Je fakt, že tak přijdu o vaše elegantní modely a kloubouky v praxi:-)Příspěvky k vašim článečkům jsou veskrze krátké a pochvalné, občas cizojazyčné, tak máte aspoň jeden od někoho jiného než od obdivovatele. A snad to neschytám opět od Aleše.....jen tak mě napadlo, co nějaký bazárek už okoukaných modelů pro dobročinné účely? I celebrity tak činí:-)...Pěkný řádně užitý den přeji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Jen jsem nepochopila, proč máte pocit, že žiji na jiné planetě. Vždyť také pracujete, sportujete a věnujete se kultuře. Zatím s blogem nekončím, i když momentálně tu tolik outfitů není. Ty každodenní publikuji na fb. Jaký model je okoukaný? Kabáty (béžový a černý) nedám :-))) ty jsem si šila pro sebe na míru a doufám, že mi vydrží dlouho. Vlastním oblečení, které je kvalitní (ne nutně drahé) a mám ho už i dvacet let, a zatím mne neomrzelo. Doufám, že mi ještě pár let bude. Zase tolik toho oblečení není. Já spíš vyřazené kousky dávám do těch kontejnerů na textil.
      Také si užijte den!

      Vymazat
    2. Také dávám oblečení do kontejnerů,to je myslím dobrá věc.To že si šijete vám docela závidím, já to nedokážu. Tak se mějte fajn ať už na jakékoli planetě:--
      Lenka

      Vymazat
  6. Milá Martino,
    sleduji Váš blog pravidelně. Přišlo mi zvláštní, že sem často dáváte fotky z restaurací a přitom máte tak štíhlou postavu. Myslela jsem, že k tomu máte genetické předpoklady, protože po 40 se musí nad stravou přemýšlet, aby nešla váha nahoru. Mluvím tedy ze své zkušenosti a co vidím kolem sebe. Je milé si přečíst, že ani Vy nemáte štíhlou postavu zadarmo.
    Já tak striktně životosprávu nedodržuji. Snídám většinou chleba s máslem a medem s kávou (bez ranního pečiva bych asi umřela :-)), ale tím pro mě zpravidla pečivo pro ten den končí.
    Osvědčilo se mi držet dietu podle krevní skupiny (ale neřídím se jí striktně).
    A mou velkou láskou je joga, bez které si život už nedovedu představit. Nevím jaké máte zdravotní problémy, ale pokud Vám to dovolí, určitě zkuste. Jarka

    OdpovědětVymazat
  7. This sounds very interesting, thank you for your tips. Have a nice day

    OdpovědětVymazat
  8. Ja prave zadne diety nedrzim! Jsem rada, ze vnimate mou postavu jako stihlou, protoze tu mivam komentare, jsem tlusta jako p...e.
    Clankem jsem chtela sdelit, ze jim normalne a moc necvicim. Jsem ale rada, ze tu mou cinnost/necinnost hodnotite pozitivne. Joga je pribuzna pilates, my cvicime neco mezi a je to super.

    Mockrat dekuji!

    OdpovědětVymazat
  9. Nemyslela jsem to tak, že držíte diety, ani já nedržím. Dietou podle krevní skupiny jsem myslela to, že si vybírám potraviny, po kterých se cítím dobře. Mám 0 a strašně jsem se divila proč mi je tak zle, když jím zeleninu a luštěniny a obiloviny a velmi málo masa ...
    Podle toho co píšete se denně nestravujete poctivou českou kuchyní :-)) a zřejmě jako já přemýšlíte, co sníte.
    Píšu to proto, že zhruba do 35 let jsem neměla žádný režim ve stravování, "žila jsem proto, abych jedla" a na mou postavu to moc vliv nemělo. Kdybych takto jedla dnes ve 43 letech, mám 20 kg navíc :-))
    Nechápu, že Vám někdo může říct, že jste tlustá, to fakt nejste! Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je mi to jasné, Jarko! To je zajímavé s těmi krevními skupinami. Musím na to kouknout podrobněji.

      Vymazat
  10. Marti, článek je super, takové malé nakukovací okénko. Veskrze je Tvůj program moc příjemný:-) Závidím (v dobrém) ta "klidná" rána. v klidu snídám jen o víkendu, přes týden sice snídani nevynechám, ale jsou to fofry. Vzhledem k tomu, že jsem spíše sova než skřivan, tak mi to těžce nevyhovuje.
    Bábovka s nutelou - bomba, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen o víkendu snídám jinak a hlavně v klidu. To dáme často slaninu, vejce a džus. To nás pohromadě baví, konečně nespěchat tak jako v týdnu. Jsem taky sova, proto nerada něco jím, ale raději piju. Ty obědy mne baví, protože mi vydrží tři dny, neomrzí mě a dají se lehce ohřívat!

      Vymazat
  11. Príjemný článok! Ja ráno vždy potrebujem niečo poriadne - lebo sa pravidelne budim so škvrkajucim žaludkom a neviem si predstaviť odisť z domu bez ranajok. Som tak nastavená už od detsva.
    Inak k tomu cvičeniu na rotopede - určite je prospešné šlapanie aj pár minut denne - ked už nie na schudnutie, tak pre srdce určite. Srdce totiž potrebuje takýto tréning, týmsa posilnuje :) Takže len tak dalej :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mate zajimavy rezim. Take si myslim, ze se stravujete zdrave. Dietu podle krevnich skupin jsem cetla, ale nezaujalo me to, nesmela bych spoustu mych oblibenych veci - banany, pecivo, aloe vera, maslo, orisky! To by proste neslo :-) ale nedopurucuji mi maso, coz absolutne souhlasi, maso nejim, nemohla jsem ho stravit. Take mlecne vyrobky, ty taky nejim. Takze jsem si z te diety vychytrale vybrala, co se mi hodi a co mi chutna :-) preji hezky den.

    OdpovědětVymazat
  13. Vrátím se ještě ke stravování podle krevních skupin. Já ho nedodržuji striktně. Třeba miluji brambory, které bych jíst neměla, ale rozhodně se jich nevzdám!
    Byla doba, kdy jsem chtěla opravdu jíst zdravě a proto jsem převážně jedla zeleninu, luštěniny, obiloviny a maso skoro nejedla. A právě jsem se divila, že se cítím zle. Nechtěla jsem si připustit, že by něco mohlo být na stravování podle krevních skupin. Já chtěla jíst zdravě.
    Jenže jsem si vyzkoušela, že je pro mě maso přirozené a opravdu se cítím dobře, když ho jím denně. Jím i zeleninu denně, ale obiloviny méně a luštěniny občas.
    Já osobně si myslím, že nic se nemá přehánět. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, take si to myslim, je zajimave si precist puvod krevni skupiny a dalsi informace, ale kazdy si musi sam vybrat, co mu dela dobre a co ne. Napriklad banany miluji, jim i dva denne. Nebo aloe vera mi velmi pomaha. Tato dieta me opravdu nenadchla. Preji hezky den.

      Vymazat
  14. Great tips... that's why you have a perfect body!!!

    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

    OdpovědětVymazat
  15. Zajimavy clanek:) A docela i inspirativni. Ja tedy naopak snidat musim, to je pro mne zaklad dne. Cim jsem starsi, tim vice sportuji, jinak pozoruji, ze kondice klesa, to mne trochu desi:) Docela jsem se pobavila nad predstavou temer prazdne koupelny, ja jsem na tom skoro stejne. Driv jsme toho mela spoustu, nyni redukuji a redukuji:) at se ti dari! J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já snídám, to bych nevydržela nesnídat, jen to teda spíš vypiji, než sním. Kondice klesá, to znám... Děkuji moc!

      Vymazat

Přeji hezký den a děkuji za milé komentáře!